Arbata sveikatai: kur pasisemti vitaminų?
Žolynų, žiedų, lapų ir žievių, šaknų, sėklų ir vaisių gydomosios savybės yra išties neįkainojama gamtos dovana.
Nesvarbu, kur augo šie žalieji vaistai – miške, jūsų sode ar buvo įsigyti vaistinėje, jie vis tiek tinka laiko patikrintiems liaudies medicinos receptams, pasiekusiems mus dar iš senelių ir net prosenelių laikų.
Džiovintos šermukšnių uogos – nors derėtų sakyti vaisiai – yra turtingos cukrų, pektinų, organinių rūgščių, vitaminų C ir P, karoteno, kalio druskų, kalcio ir magnio.
Jos, kaip polivitaminai, dedami į įvairiausias vitaminizuotas arbatas ir nuovirus, vartojamos kaip tulžį ir šlapimą varomoji priemonė.
Iš džiovintų šermukšnių uogų galima gaminti vitaminizuotą antpilą: šaukštelį vaisių užvirinkite kaip arbatą stiklinėje vandens, palikite nusistovėti valandą ir per 2–3 kartus išgerkite (tai paros dozė).
Žiemą pristigus vitaminų praverčia erškėčių uogos.
Vitaminu C turtingiausias erškėčių rūšis galima atpažinti iš besistiebiančių taurėlapių. Rinkti derėtų tik visiškai prinokusius vaisius – oranžinės, raudonos ar rusvos spalvos (tai priklauso nuo rūšies). Ir tik iki pirmųjų šalnų, mat sušalusios erškėtuogės atitirpdamos praranda didžiąją dalį vitamino C. Nors jose taip pat gausu ir kitų nepaprastai naudingų medžiagų: vitaminų B, B2, P, PP, K, E, karoteno, geležies druskų, mangano, fosforo, magnio ir kalcio, taip pat kalio, molibdeno, kobalto, chromo, vario.
Erškėčių nuovirai ir antpilai vartojami gripo ir avitaminozės profilaktikai, gydymui. Jie ypač veiksmingi, kai organizme stinga vitaminų C ir P – tokia avitaminozė išsivysto sutrikus kraujagyslių sienelių laidumui.
Erškėtuogių arbata taip pat tinka organizmui pastiprinti sergant infekcinėmis, kepenų, tulžies pūslės ligomis. Ji ruošiama taip: 20 g sausų erškėtuogių nuplauti šaltu vandeniu, sutrupinti, užpilti 1,5 l verdančio vandens ir pavirinti 10 minučių uždengtame inde. Paskui pastatyti šiltoje vietoje 4–6 valandoms ir nukošti. Vitaminų ir mineralinių druskų prisotintą gėrimą galima pagardinti pagal skonį cukrumi, medumi arba kokių nors uogų sirupu ir gerti po pusę stiklinės triskart per dieną.
Erškėtuogių nuoviras laikomas šaldytuve, bet ne ilgiau kaip tris dienas.
Tokie gėrimai rekordiškai greitai papildo organizmo vitamino C atsargas, didina atsparumą infekcinėms ligoms, intoksikacijai, stiprina imunitetą.