Ar reikia plauti riešutus?
Į klausimą, ar reikia prieš valgant riešutus juos nuplauti, atsakymas, be jokios abejonės – taip.
Jei bent kartą plovėte ar mirkėte riešutus, tikriausiai pastebėjote, kiek dulkių ir nešvarumų lieka vandenyje.
Taigi, jei iki šiol dar to nedarėte, tikrai verta pabandyti.
Kaip plauti riešutus be kevalo
Tam prireiks šilto vandens.
1 būdas – po tekančiu vandeniu. Suberkite riešutus į sietelį ir kruopščiai perplaukite po tekančia vandens srove, maišydami rankomis. Tai reikėtų daryti 2–3 minutes, kad plovimas būtų veiksmingas.
2 būdas – dubenyje. Suberkite riešutus į dubenį, užpilkite vandeniu ir pamaišykite rankomis. Procedūrą pakartokite kelis kartus.
3 būdas – mirkymas. Riešutus dubenyje užpilkite vandeniu ir palikite 5–10 minučių. Po to nupilkite vandenį ir nuplaukite riešutus švariu vandeniu.
Kaip plauti riešutus su kevalu
Net ir riešutus su kevalu verta nuplauti – taip pat, kaip prieš valgant nusiplauname apelsiną, nes lupant nešvarumai nuo žievės gali patekti ant valgomojo branduolio.
Kaip tai daryti?
Supilkite riešutus su kevalu į gilų dubenį ir užpilkite šiltu vandeniu. Pamaišykite rankomis ir nupilkite vandenį. Tuomet dar kartą nuplaukite po tekančiu vandeniu.
Jei riešutai labai nešvarūs, galite naudoti kempinėlę arba švelniai patrinti juos kavos tirščiais.
Ar būtina mirkyti riešutus kelias valandas?
Tik tuo atveju, jei norite lengvai pašalinti odelę arba suteikti riešutams minkštesnę tekstūrą ir švelnesnį skonį. Sveikatos sumetimais tai nėra būtina.
Riešutuose esanti fitino rūgštis laikoma antimaistine medžiaga, trukdančia organizmui įsisavinti geležį, cinką ir kalcį.
Dėl šios priežasties žmonės įpratę mirkyti riešutus, tikėdamiesi sumažinti rūgšties poveikį.
Tačiau verta žinoti, kad joks mineralas organizme nėra įsisavinamas 100 proc., net jei jam niekas netrukdo. Be to, moksliniai tyrimai rodo, kad mirkymas reikšmingai nesumažina fitino rūgšties kiekio riešutuose, net jei jie laikomi vandenyje per naktį. Tuo tarpu naudingųjų mineralų kiekis sumažėja.
Taigi, mirkymas – tai veikiau beprasmiška procedūra, dėl kurios riešutai netenka dalies vertingų medžiagų.
Beje, fitino rūgšties yra ne tik riešutuose, bet ir grūduose (kviečiuose, ryžiuose), pupelėse, lęšiuose bei šakniavaisiuose (bulvėse, burokėliuose, morkose). Jų juk nemirkome, kad atsikratytume šios rūgšties – taip pat nereikia to daryti ir su riešutais.
Kaip džiovinti riešutus po plovimo
Jei nedidelė drėgmė jūsų nevargina, galite tiesiog išdėlioti riešutus ant popierinių rankšluosčių, uždengti juos kitu sluoksniu ir švelniai nusausinti. Tuomet palikite kambario temperatūroje bent 30 minučių.
Norint traškesnės tekstūros ir intensyvesnio aromato, branduolius galima pakepinti orkaitėje. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir džiovinkite 150 °C temperatūroje apie 10 minučių.
Riešutus taip pat galima džiovinti mikrobangų krosnelėje. Išdėliokite juos ant lėkštės, nustatykite 700 W galią ir kaitinkite 4 minutes. Tuomet išmaišykite ir pašildykite dar 2 minutes.
Vasarą riešutus galima džiovinti natūraliai – tiesiog paskleidžiant juos ant rankšluosčio ir paliekant saulėje keletą valandų.
O keptuvėje džiovinti nerekomenduojama, nes branduoliai gali apskrusti netolygiai.