Šiandien vardadienius švenčia:
Laisvalaikis

Žuvies patiekalai per pusvalandį

Šįkart parinkome receptus, kuriems tikrai nesugaišite daug laiko – net jei virtuvėje esate naujokai.

Bet greitas paruošimas nebus vienintelis tokių patiekalų privalumas.

Žuvis – svarbus lengvai pasisavinamų baltymų, mineralų ir riebalų rūgščių šaltinis. Mitybos specialistai pataria ją įtraukti į valgiaraštį bent porą kartų per savaitę, ypač jeigu laikotės dietos arba pasninko.

Iš žuvies galima pasigaminti visko – nuo salotų iki sriubos, kepsnio ar net pyrago. O jau garnyrų ir padažų įvairovė, galima drąsiai teigti, kone begalinė.


Pyragas su tunu

Reikės (4 porcijoms): 250 g sluoksniuotos bemielės tešlos, 340 g tuno savose sultyse, 50 g kietojo sūrio, 150 g šaldytų daržovių mišinio, 2 šaukštų majonezo, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Atitirpinkite tešlą. Lengvai pakočioję supjaustykite vienodais aukštais trikampiais.

Skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jo 28–30 cm skersmens ratu išdėliokite trikampius pagrindu į išorę taip, kad šiek tiek persidengtų.

Nuo tuno nukoškite skystį. Mėsą sudėkite į dubenį kartu su šaldytomis daržovėmis, majonezu ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite druska, pipirais.

Dėkite įdarą ant tešlos palei pagrindą ir uždenkite laisvais likusiais smailiais trikampių kampais, galiukus užkaišiokite.

Kepkite orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių – iki auksinės plutelės.

Patiekite su salotomis.


Žuvienė su menke

Reikės (4 porcijoms): 400 g menkės filė, 450 g bulvių, 200 ml grietinėlės, 10 g svogūnų laiškų, 2 salierų stiebų, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Bulves supjaustykite kubeliais, salierus – plonais griežinėliais, o svogūnų laiškus – siauručiais žiedeliais.

Puode įkaitinkite aliejų. Jame 5 minutes pakepinkite salierus. Tada dėkite svogūnų laiškus ir maišydami kepkite dar 2–3 minutes.

Berkite į puodą bulves, užpilkite 1–1,25 litro vandens. Išvirkite.

Sudėkite į sriubą kubeliais supjaustytą žuvies filė, pavirkite 10 minučių, pasūdykite, įberkite pipirų ir apliekite grietinėle. Pakaitinkite neleisdami užvirti ir iškart patiekite.


Lašiša su ryžiais ir žaliosios citrinos kariu

Reikės (2 porcijoms): 2 lašišos filė gabaliukų po 200–250 g, 200 g ilgagrūdžių ir laukinių ryžių mišinio, 2 šaukštų aliejaus, 30 g sviesto, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos, žaliųjų citrinų – patiekti; kariui: 250 ml vištienos sultinio, 150 ml kokosų pieno, 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, 1 šaukštelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės, 2 svogūnų, 2 česnako skiltelių, 3 cm imbiero šaknies, 1 žalios aitriosios paprikos, 5 kalendros šakelių, 2 šaukštų aliejaus, 1 šaukštelio cukraus, druskos.

Į prikaistuvį storu dugnu suberkite ryžius. Pasūdykite, užpilkite 450 ml karšto vandens ir užvirinkite. Tada sumažinkite karštį iki minimalaus, vėl pasūdykite, jei reikia, uždenkite ir virkite apie 20 minučių. Kruopščiai išmaišykite šakute.

Nedideliais gabalėliais supjaustykite česnakus, imbierus, aitriąją papriką. Pridėkite kalendrų lapelių ir viską sutrinkite trintuvu į pastą.

Keptuvėje įkaitinę aliejų, 3 minutes paskrudinkite kubeliais pjaustytus svogūnus. Sudėkite pastą iš trintuvo ir maišydami pakepinkite dar minutę, o tuomet pilkite kokosų pieną ir sultinį, gardinkite druska, cukrumi ir 10 minučių troškinkite ant silpnos ugnies.

Perpilkite šį padažą į panardinamo trintuvo indą. Įpilkite citrinos sultis, sudėkite žievelę ir sumaišykite.

Lašišos filė nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, pabarstykite druska ir pipirais.

Įkaitinę keptuvėje aliejų, dėkite dar ir sviestą, o tada žuvį oda žemyn. Kepkite 3 minutes ant vidutinės ugnies nejudindami, paskui apverskite ir baikite kepti – tai užtruks dar 2–3 minutes. Nukaiskite.

Į lėkštes įpilkite po pusę stiklinės padažo, dėkite ryžius, ant jų – žuvį. Patiekite pabarstę žaliosios citrinos žievele ir papuošę skiltelėmis.


Stintenių tempura su alyvuogių padažu

Reikės (4 porcijoms): 500 g stintenių, 150 g miltų, 2 šaukštų kukurūzų miltų, 25 g tarkuoto sūrio, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių, 250 ml gazuoto mineralinio vandens, 250 ml aliejaus gruzdintuvei, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos; padažui: 100 g žaliųjų alyvuogių, 30 g moliūgo sėklų, 50 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės, 2 petražolės šakelių, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Sausoje keptuvėje 2 minutes paskrudinkite saulėgrąžas, išberkite jas ant pjaustymo lentelės ir sukapokite.

Nuskabykite petražolių lapelius ir susmulkinkite. Alyvuoges supjaustykite žiedeliais.

Sumaišykite saulėgrąžas, alyvuoges, tarkuotą citrinos žievelę ir petražoles, pipirus, alyvuogių aliejų su citrinos sultimis. Paruoštą pažą sudėkite į nedidelį dubenėlį.

Išdarinėtas paruoštas stintenes nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir atidėkite į šalį 10 minučių.

Gilioje keptuvėje ant stiprios ugnies įkaitinkite aliejų ir sumažinkite karštį iki vidutinio.

Dideliame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, tarkuotą sūrį, raudonėlius. Užpilkite mineraliniu vandeniu ir užmaišykite tešlą. Merkite į ją žuveles ir kepkite nedidelėmis porcijomis, kol gražiai pagels – maždaug po 2–3 minutes.

Iškepusias stintenes dėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę, kad sugertų riebalų perteklių.

Patiekite su alyvuogių padažu.


Keptuvėje keptas jūros ešerys

Reikės (4 porcijoms): 800 g jūros ešerio filė, 100 g špinatų, 1 poro, 2 pomidorų, 1 raudonos paprikos, 2 šaukštų aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Žuvį nusausinkite ir supjaustykite 3×3 cm gabalėliais.

Paprikai pašalinkite sėklas ir pertvaras, minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais, pomidorus – skiltelėmis, porą – žiedais.

Įkaitinkite keptuvėje 2 šaukštus aliejaus. Dėkite žuvį ir kepkite po 1,5 minutės iš kiekvienos pusės. Pabarstykite druska, pipirais, uždenkite ir nukaiskite.

Kitoje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. 4 minutes pakepinkite porus su paprikomis, tuomet dėkite pomidorus, špinatus ir maišydami kaitinkite dar 5 minutes.

Perkelkite žuvį į keptuvę su daržovėmis, sumaišykite, pakaitinkite viską kartu 3 minutes. O tada iškart patiekite.

Beje, bebaigiant patiekalą jį galima dar pagardinti paprastos arba žaliosios citrinos žievele ir šviežiomis aromatingomis žolelėmis – pavyzdžiui, čiobrelių lapeliais ar smulkiai kapotomis petražolėmis.


Lašiša su pikantiškomis apelsinų salotomis

Reikės (4 porcijoms): 6 lašišos filė kepsnių, 85 ml apelsinų sulčių, 85 ml sauso baltojo vyno, 40 ml sojų padažo, 1 šaukšto sezamų, alyvuogių aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų; salotoms: 3 apelsinų, 50 g raudonos paprikos, 1 raudonojo svogūno, 30 g kalendrų, 10 g imbiero, 1 šaukštelio sezamų aliejaus, druskos, aitriosios paprikos dribsnių.

Pradėkite nuo marinato. Sumaišykite apelsinų sultis su vynu ir sojų padažu. Sudėkite lašišos kepsnius į plastikinį indą, apliekite marinatu ir palaikykite 1 val. kambario temperatūroje.

Apelsinus nuplovę smulkia tarka nutarkuokite 2 šaukštelius žievelės. Paskui vaisius nulupkite ir mažu aštriu peiliuku išpjaustykite minkštimo filė – kad ant skiltelių nebūtų odelės. Sudėkite jas į dubenį, apliekite išsiskyrusiomis sultimis.

Paprikos minkštimą supjaustykite šiaudeliais, svogūną – plonyčiais pusžiedžiais. Imbiero šaknį susmulkinkite. Kalendras smulkiai sukapokite.

Į dubenėlį su apelsinais sudėkite paprikas, imbierą, svogūnus ir kalendras. Apibarstykite apelsino žievele, aitriosios paprikos dribsniais, druska. Išmaišykite, uždenkite maistine plėvele ir padėkite 1 val. į šaldytuvą.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Marinuotą žuvį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir dėkite ant pergamentiniu popieriumi išklotos skardos. Pagardinkite druska, pipirais, pašlakstykite aliejumi ir kepkite 7–10 minučių priklausomai nuo kepsnelių storio.

Išdėliokite kepsnius į lėkštes. Ant lašišos uždėkite apelsinų salotų, pabarstykite sezamų sėklomis ir apšlakstykite jų aliejumi. Iškart patiekite.

Tarp kitko, panašiu būdu galima paruošti ne tik kepsnius, bet ir visą filė – 1,5–2 kg lašišos. Tiesiog kepti jį reikės truputį ilgiau – 15–20 minučių.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *