Šiandien vardadienius švenčia:
Laisvalaikis

Užgavėnėms – saldžioms ir nelabai

Užgavėnės – simboline švente, žyminti šaltojo sezono pabaigą ir pasiruošimą pavasariui.

Visoje Lietuvoje spalvingi persirengėliai ir įvairios kaukės jau varo ir varys iš kiemo žiemą, šaukdami „Norim blynų ir kakavos!“, o namuose ir biuruose kvepės įvairių receptūrų blynais.

Siūlome kelis įdomesnius receptus Užgavėnėms, kuriais galite nustebinti ne tik artimuosius, bet ir save.


Cinamoniniai blyneliai

Reikės (8 porcijoms): 270 g miltų, 250 ml vandens, 200 ml pieno, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukšto cukraus, 2 šaukštų aliejaus; įdarui ir kremui: 100 g varškės sūrelio, 3 šaukštų grietinėlės, 3 šaukštų cinamono, 2 šaukštų cukraus, 30 g miltelinio cukraus.

Lengvai šluotele suplakite kiaušinius su druska ir cukrumi. Supilkite pieną, vėl suplakite iki vientisumo.

Į plakinį po truputį berkite miltus ir kruopščiai išmaišykite mentele, kad neliktų gumuliukų.

Vandenį užvirinkite. Nuolat mentele maišydami blynų tešlą plona srovele pilkite verdantį vandenį. Bebaigdami jau galite darbuotis šluotele.

Supilkite aliejų, išmaišykite dar kartą ir palikite tešlą 20 minučių.

Įkaitinkite keptuvę storu dugnu ir žemais kraštais. Dugną sutepę aliejumi, įpilkite truputį tešlos. Apkepkite lietinį iš abiejų pusių ir dėkite į lėkštę.

Cukrų sumaišykite su 2 šaukštais cinamono. Išdėlioję visus iškeptus blynus ant darbastalio, pabarstykite šiuo mišiniu, šiek tiek užlenkite pakraštėlius į vidų iš keturių pusių ir suvyniokite lietinius į ritinėlius. Šiuos sudėkite į aliejumi išteptą kepimo formą ir pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn maždaug 5 minutėms, kad išsilydytų cukrus.

Per tą laiką lengvai šluotele suplakite grietinėle užpiltą varškės sūrelį su milteliniu cukrumi. Apliekite blynelius formoje, pabarstykite likusiu cinamonu ir iškart patiekite.


Lietiniai su svogūnais

Reikės (4 porcijoms): 300 g miltų, 2–3 svogūnų, 250 ml kefyro, 3 kiaušinių, 6 šaukštų aliejaus, 1 šaukštelio cukraus, 0,5 šaukštelio sodos, 0,5 šaukštelio druskos.

Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 5 šaukštus aliejaus, suberkite svogūnus ir nustatykite mažiausią karštį. Šiek tiek pasūdę svogūnus, užbėrę žiupsnelį cukraus, dažnai pamaišydami troškinkite 7–8 minutes, kol taps skaidrūs ir įgaus gelsvą atspalvį.

Sudėję svogūnus į dubenėlį, ataušinkite.

Į gilų dubenį įmuškite kiaušinius. Suberkite likusį cukrų, pasūdykite ir sumaišykite maišytuvu. Kiaušinių neplakite – tereikia, kad tryniai ir baltymai susimaišytų iki vientisumo.

Tada į kiaušinius supilkite kefyrą, įberkite sodos. Sumaišę maišytuvu, palikite 1–2 minutes, kol paviršiuje susidarys puta.

Po truputį į kefyrą berkite sijotus miltus, išmaišykite maišytuvu, nustatę vidutinį greitį. Įpilkite 150 ml virinto vandens, vėl išmaišykite. Paskiausiai kruopščiai įmaišykite paruoštus svogūnus.

Ant stiprios ugnies įkaitinkite 20–22 cm skersmens keptuvę. Dugną sutepkite likusiu aliejumi. Tada sumažinkite karštį iki vidutiniškai stipraus ir įpilkite porciją tešlos lietiniui.

Kepkite kiekvieną po 1–1,5 minutės, kad pakraštėliai apskrustų. Tada atsargiai apverskite ir kepkite dar 45 sekundes – daugiausia vieną minutę. Iškepusius lietinius kraukite į stirtą.


Šokoladiniai blynai

Reikės (4 porcijoms): 200 g miltų, 3 kiaušinių, 400 ml kefyro, 3 šaukštų (be kaupo) kakavos miltelių, 80 g sviesto, 1,5 šaukšto cukraus, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio druskos.

Prieš 30–60 minučių išimkite iš šaldytuvo kefyrą ir kiaušinius – jie turi būti kambario temperatūros.

Nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą, palikite šiek tiek ataušti.

Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir išmaišykite maišytuvu (plakti nereikia!). Supylę kefyrą, išmaišykite vėl.

Miltus išsijokite su kakavos ir kepimo milteliais. Suberkite į skystą masę, supilkite pusę lydyto sviesto ir išmaišykite maišytuvu iki vientisumo.

Ant stiprios ugnies 1–2 minutes pakaitinkite 20 cm skersmens keptuvę. Nustatykite vidutinišką karštį, dugną sutepkite aliejumi. Įpilkite porciją tešlos lietiniui, kepkite 1 minutę – pakraštėliai turi apskrusti, paviršius tapti matiniu. Tada blyną atsargiai apverskite ir kepkite dar 40 sekundžių.

Iškepusius lietinius dėkite į lėkštę kiekvieną, kol dar karštas, aptepkite likusiu lydytu sviestu, kad nesudžiūtų (ypač pakraštėliai).

Patiekite šokoladinius blynus su grietininiais ledais ir šviežiomis uogomis. Arba aplietus karameliniu ar šokoladiniu padažu. Galima ir tiesiog pabarstyti milteliniu cukrumi.


Totoriški blynai

Reikės (6 porcijoms): 300 g miltų, 160 g manų kruopų, 500 ml pieno, 2 kiaušinių, 4 šaukštų cukraus, 3 šaukštų aliejaus, 1 šaukštelio sausų mielių, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio sodos, liesos grietinės – pagal skonį.

Dubenyje sumaišykite miltus, manus ir 2 šaukštus cukraus. Įberkite druskos, mieles ir užpilkite šiltu pienu. Išmaišę uždenkite maistine plėvele ir palikite 1–1,5 val.

Kiaušinius sumaišykite su aliejumi, likusiu cukrumi ir supilkite į tešlą. Tą patį padarykite ir su soda, ištirpinta 50 ml šilto vandens.

Vėl išmaišykite tešlą maišytuvu. Jeigu ji per tiršta, atskieskite pienu arba virintu vandeniu.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite porciją tešlos lietiniui. Kepkite 1–1,5 minutės iš vienos pusės, tada atsargiai apverskite ir kepkite dar 30 sekundžių – daugiausia 1 minutę.

Iškepusius blynus kraukite į stirtą, kad greit neatauštų. Patiekite su uogiene, grietine arba medumi.

Beje, totoriškus blynus galima kepti ne tik plonus, bet ir storus – kokius labiau mėgstate (kuo tirštesnė bus mielinė tešla, tuo storesni blynai).


Blynai su pomidorų sultimis

Reikės (4 porcijoms): 160 g miltų, 250 ml pomidorų sulčių, 250 ml pieno, 2 kiaušinių, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio druskos, sviesto, aliejaus; patiekti: 200 ml riebios grietinės, 4 krapo šakelių, 2 petražolės šakelių, 1 česnako skiltelės.

Į didelį dubenį supilkite pieną, tada pomidorų sultis. Įberkite druskos, cukraus, maišykite, kol ištirps.

Kitame dubenyje išsijokite miltus. Nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukai, po truputį pilkite pieno ir sulčių mišinį. Paskui įmuškite kiaušinius, išmaišykite šluotele.

Uždenkite tešlą servetėle ir palikite 20 minučių kambario temperatūroje.

Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę storu dugnu ir žemais pakraščiais. Sutepę ją aliejumi, įpilkite porciją tešlos.

Kepkite kiekvieną blyną, kol paviršius sustings – kiek mažiau nei 1 minutę. Apvertę palaukite, kol gražiai apskrus, ir kraukite į stirtą, aptepkite lydytu sviestu. Laikykite šiltai.

Krapų ir petražolių lapelius susmulkinkite, česnaką išspauskite. Įmaišę į grietinę, lengvai paplakite šluotele. Šį padažą patiekite prie blynų.


Blynų tortas su varške ir sutirštintu pienu

Reikės (10 porcijų): 2 didelių kiaušinių, 300+200 ml riebaus pieno, 190 g miltų, 20 g kakavos miltelių, 45 g cukraus, 5 g vanilinio cukraus, 2 g druskos, 4 g kepimo miltelių, 4 g cinamono, 40 ml aliejaus (ir dar šiek tiek – formai sutepti); glajui: 100 g šokolado, 20 g sviesto, 40 ml riebaus pieno; įdarui: 400 g varškės sūrelio, 200 g riebios grietinės, 150 g sutirštinto pieno, 70 ml pieno, 15 g želatinos lapelių, 300 g konservuotų persikų.

Miltus sumaišykite su cinamonu, kakavos ir kepimo milteliais.

Kitame dubenyje suplakę kiaušinius su abiejų rūšių cukrumi ir druska, pradėkite pakaitomis į šią masę pilti 300 ml pieno ir berti miltus kaskart išmaišydami iki vientisumo.

Likusius 200 ml pakaitinkite tiek, kad beveik virtų, tada vienu ypu supilkite į tešlą ir gerai išmaišykite. Paskiausiai supilkite aliejų.

22 cm skersmens keptuvę sutepkite aliejumi. Kepkite lietinius maždaug po 40 sekundžių iš kiekvienos pusės.

Iškepusius lietinius dėkite į uždengiamą puodą ar dubenį. Jų turėtų išeiti ne mažiau kaip 10. Du paskutinius blynus darykite storesnius.

Želatiną 5–10 minučių užmerkite šaltame piene. Paskui šiek tiek pašildykite pieną, kad želatina ištirptų, ir sumaišykite ją su varškės sūreliu, grietine ir sutirštintu pienu.

22 cm skersmens išardomą formą išklokite maistine plėvele taip, kad kraštai nusvirtų. Ant dugno paklokite vieną iš storųjų lietinių (antrasis bus viršutinis). Aptepkite 5–6 mm storio įdaro sluoksniu.

Persikus supjaustykite skiltelėmis. Paimkite žemą platų puodelį, įdėkite į lietinį, kad nusvirtų kraštai, į centrą pridėkite porą šaukštelių įdaro ir kelis persikų griežinėlius. Suimkite blyno kraštus kaip maišelį ir dėkite į formą ant torto pagrindo. Tą patį pakartokite su dar 7 ar daugiau blynų.

Kiek liks kremo, supilkite į tarpus tarp maišelių, uždenkite paskutiniu lietiniu. Užlankstykite plėvelės kraštus ir kaip reikiant prispauskite lentele ar lėkšte. Padėkite į šaldytuvą 4 val., bet geriau – 8–12 val.

Šokoladą glajui smulkiai sukapokite ir išlydykite su pienu. Sudėję sviestą, išmaišykite. Kai glajus bus lygus, truputį ataušinkite.

Išimkite tortą iš formos, apliekite glajumi ir prieš patiekdami grąžinkite į šaldytuvą 15 minučių.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *