Šiandien vardadienius švenčia:
Laisvalaikis

Trys bobos šventiniam stalui

Tradicinio Velykų pyrago kepimas – rimta užduotis net įgudusioms šeimininkėms ir šeimininkams.

Tad geriau pradėti iš anksto, tuo labiau jei susigundysite išbandyti naują receptą.

Pavyzdžiui, pagal garsiojo Dubajaus šokolado receptą.


Velykinė boba „Iš Dubajaus“

Reikės (3 porcijoms): tešlai: 290 g kvietinių miltų, 110 g cukraus, 2 kiaušinių, 80 g sviesto, 75 g pieno, 50 g šokolado, 30 g kakavos miltelių, 10 g vanilinio cukraus, 8 g mielių, 1 šaukštelio medaus, druskos; kataifi tešlai: 75 g kvietinių miltų, 75 g kukurūzų krakmolo, 195 g vandens, 10 g aliejaus, 2 šaukštų sviesto, druskos; įdarui: 230 g pistacijų pastos, 150 g kataifi tešlos, 2 šaukštų sezamų sėklų pastos, 50 g miltelinio cukraus; glajui: 150 g baltojo šokolado, 120 g pistacijų pastos, 50 g nesūdytų pistacijų branduolių, maistinių dažų – pagal skonį.

Kataifi tešlos galima nusipirkti ir šaldytos, bet jeigu pasiryšite gaminti patys, pradėkite nuo jos.

Sumaišę visus jai skirtus produktus, perkoškite masę per sietą į vienkartinį konditerinį maišelį.

Nukirpkite 1–2 mm maišelio galiuko ir spirale spauskite tešlą į sausą keptuvę. Palaikę ją ant ugnies 10 sekundžių, nukaiskite.

Keptą tešlą supjaustykite 1 cm gabaliukais, sumaišykite su lydytu sviestu ir paskrudinkite orkaitėje.

Produktus bobai iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros. Pieną pašildykite iki 38 laipsnių, sviestą išlydykite ir ataušinkite.

Į didelį dubenį supilkite šiltą pieną. Įberkite 1 šaukštą cukraus, 3 šaukštus miltų, įdėkite mieles. Sumaišykite, uždenkite rankšluosčiu ir 10–15 minučių pastatykite šiltoje vietoje.

Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, užberkite paprastu ir vaniliniu cukrumi, druska ir suplakite plaktuvu iki puraus balkšvo kremo. Sudėkite jį į dubenį su mielėmis, apliekite sviestu ir medumi ir vėl suplakite.

Kitame dubenyje išsijokite miltus ir kakavą. Sumaišę pradėkite porcijomis dėti į tešlą. Maišykite maišytuvu su srieginiais antgaliais, paskui minkykite rankoms. Baigę uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite šiltai, kad iškiltų. Po 1–1,5 val. tešlos turi padvigubėti. Lengvai paminkykite ją ir padėkite kilti antrą kartą.

Įminkykite į tešlą vidutiniais gabalėliais sulaužytą šokoladą ir padalykite ją į tris dalis. Iš kiekvienos padarytą gumulą įdėkite į formą bobai (tešla turi užimti maždaug pusę jos tūrio).

Uždenkite formas rankšluosčiais ir dar šiek tiek palaikykite, kad tešla truputį pakiltų, po to pašaukite iki 170 laipsnių įkaitinton orkaitėn. Kepkite apie 40 minučių – kol į pyragą įbestą medinį iešmelį ištrauksite sausą.

Įdarui sumaišykite pistacijų ir sezamų pastas, miltelinį cukrų. Sudėkite mažyčiais gabalėliais sulaužytą skrudintą kataifi tešlą. Jei reikia, įberkite dar truputį miltelinio cukraus. Jeigu įdaras per tąsus, trumpai pašildykite jį mikrobangų krosnelėje.

Duonos peiliu nurėžkite visiškai ataušusioms boboms „kepures“. Viduryje išpjaukite nedidelį įdubimą įdarui.

Glajui į išlydytą baltąjį šokoladą įmaišykite pistacijų pastą ir, jei norite, maistinius dažus. Aptepkite visiškai ataušusias bobas, pabarstykite skaldytomis nesūdytomis pistacijomis. O kad būtų puošniau – kaip dera Dubajaus stiliaus kepiniui, – galite pridėti ir valgomos aukso folijos skiautelių.


Krafinas Velykų stalui

Reikės (8 porcijoms): 600 g miltų, 200 g pieno, 200 g sviesto, 5 kiaušinių, 150 g cukraus, 200 g geltonųjų razinų, 100 g džiovintų spanguolių, 60 ml konjako, 2 šaukštų spalvingų cukatų, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, 15 g sausų mielių, 0,5 šaukštelio druskos, miltelinio cukraus – pabarstyti.

Krafinas – tai prancūziškojo kruasano ir keksiuko hibridas.

Suberkite razinas, spanguoles ir cukatus į stiklainį. Aplieję konjaku uždarykite, pakratykite ir pastatykite 2 val. šiltoje vietoje.

Išimkite sviestą iš šaldytuvo. Atpjovę 120 g, palikite juos kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Likusius 80 g išlydykite ir ataušinkite.

Pieną sušildykite iki 35–38 laipsnių. Supilkite į didelį dubenį. Įberkite 1 šaukštą cukraus, mieles, druską ir išmaišykite. Palikite 15 minučių, kad mielės aktyvuotųsi.

Kai pieno paviršius lengvai užputos, įmuškite į dubenį 2 kiaušinius. Kitiems 3 atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite į dubenį su pienu – baltymų neprireiks.

Įberkite 120 g paprasto, visą vanilinį cukrų ir išmaišykite šluotele arba maišytuvu iki vientisumo. Supylę ataušusį lydytą sviestą, išmaišykite vėl.

Miltus gerai išsijokite. Berdami po truputį į dubenį, užminkykite tešlą.

Iškelkite tešlą ant miltais pabarstyto darbastalio ir 10–15 minučių minkykite. Kai ji taps elastinga, nebelips prie rankų, grąžinkite gumulą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir pastatykite šiltai 1 val. Per tą laiką tešla turėtų iškilti iki dukart triskart didesnio tūrio.

Tiesiog dubenyje lengvai paminkykite tešlą, kad sukristų, vėl uždenkite plėvele ir pastatykite šiltai 30–40 minučių – iškilti dar sykį.

Pabarstykite darbastalį miltais, padėkite ant jo tešlą ir padalykite į dvi apylyges dalis. Iš kiekvienos iškočiokite po didelį 1–1,5 cm storio stačiakampį.

Aptepkite vieną tešlos lakštą puse minkšto sviesto. Paskleiskite pusę paruoštų razinų su spanguolėmis ir cukatais, suvyniokite į ritinį. Pakartokite tą patį su kitu tešlos stačiakampiu. Tada abu ritinius perpjaukite išilgai ir susukite pjūviu į išorę į aukštą spiralę.

Keturis ruošinius krafinams įdėkite į formas boboms kepti – tešla neturėtų užimti daugiau kaip pusės šių tūrio.

Uždengę formas rankšluosčiais, palikite ant darbastalio 60–80 minučių.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Krafinus pašaukite į jos vidurį ar kiek žemiau. Kepkite 10 minučių. Po to sumažinkite karštį iki 175 laipsnių ir kepkite dar 30–35 minutes.

Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu. Jei reikia, pridėkite dar 5–7 minutes.

Jeigu krafinams kepant jų viršus pradės smarkiai skrusti, uždenkite folija ar pergamentiniu popieriumi. Nuimkite tik likus kepti 3–5 minutėms.


Brijošinė boba

Reikės (8 porcijoms): raugui: 128 g miltų, 120 g pieno, 21 g mielių; tešlai: 354 g miltų, 230 g miltų, 6 didelių kambario temperatūros kiaušinių, 100 g cukraus, 10 g vanilinio cukraus, 12 g druskos, 100 g geltonųjų razinų.

Mieles sudėkite į dubenį, užpilkite šiltu pienu, pamaišykite, kol ištirps. Tada įberkite miltų raugui ir vėl labai gerai išmaišykite. Uždengę maistine plėvele, palikite pastovėti 45 minutes, kol iškils ir paviršiuje pasirodys burbuliukai.

Sviestą supjaustykite 2 cm kubeliais, laikykite šaldytuve. Razinas užpilkite verdančiu vandeniu.

Iškilusias mieles sudėkite į maišytuvo indą. Įmuškite kiaušinius, suberkite abiejų rūšių cukrų ir lėtai sumaišykite (antgalis – mentelė).

Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir suberkite į maišytuvo indą. Nustatę mažą greitį, lėtai maišykite apie 5 minutes, paskui dar 10–15 minučių vidutiniu greičiu. Tešla turi tapti blizgi, elastinga, nelipti prie indo sienelių.

Pakeiskite maišytuvo antgalį į sraigtinį, nustatykite vidutinį greitį ir įmeskite į dubenį 1–2 kubelius atšaldyto sviesto. Per 5–7 minutes jis turėtų visiškai įsimaišyti į tešlą. Tada ir toliau tokiomis pat porcijomis maišykite tešlą, stebėkite, kad neliktų jo gabaliukų.

Baigę paminkykite tešlą 5–7 minutes vidutiniu greičiu, kol ji bus lygi, blizgi ir ne per tiršta. Jeigu tempiamas gabalėlis tešlos pertrūksta, minkykite kitas dar maždaug 10 minučių.

Razinas nusunkite, nusausinkite ir apvoliokite miltuose.

Ant darbastalio iš tešlos padarykite stačiakampį, apibarstykite razinomis, susukite į ritinį ir lengvai paminkykite.

Sutepę didelį dubenį sviestu, įdėkite tešlą, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje kilti. Po 1 val. įdėkite dubenį į šaldytuvą mažiausiai 8 val., daugiausia – 24 val.

Išimtą iš šaldytuvo tešlą pasverkite ir padalykite į 2 arba 4 porcijas. Iš kiekvienos pirštais padarykite paplotį, tada kraštus suimkite į vidurį, užspauskite ir gautą rutulį apverskite. Delnais palyginę, kad būtų apvalesnis, dar pakočiokite, kad tešlos paviršius išsitemptų. Paskui 10 minučių uždenkite plėvele.

Išdėliokite tešlos rutulius į formas boboms turėdami omenyje, kad iškilusios jos taps dukart didesnės. Vėl uždenkite 2–3 val. Atėjus laikui miltuotu pirštu paspauskite tešlą – jeigu duobutė nedelsiant išsilygins, galima pašauti į orkaitę.

Kepkite pastatę formas ant grotelių apatinėje dalyje 180 laipsnių temperatūroje 30–40 minučių. Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu.

Jeigu bobos kaip reikiant apskrudo, bet viduje dar neiškepusios, uždenkite jas folija.

Iš metalinių formų bobas reikia išimti iškart ir aušinti paguldytas ant šono.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *