Šiandien vardadienius švenčia:
Laisvalaikis

Olialia omletai!

Omletas – tai ne šiaip kiaušinienė, su juo ne viskas taip paprasta.

Kad išeitų ir gardus, ir dailus, reikia mokėti ir kiaušinius tinkamai suplakti, ir gerą keptuvę pasirinkti. Visa kita – vaizduotės reikalas. Ši, beje, gali nuvesti taip toli, kad vietoj keptuvės geriau tiks keksiukų formos, o tradicinis omletas virs saldžiuoju patiekalu.


Omleto porcijos su salsa

Reikės (12 porcijų): 12 kiaušinių, 1/4 stiklinės pieno, 50 g špinatų, 100 g vyšninių pomidorų, 1 vidutinio svogūno, 50 g fetos sūrio; salsai: 1 avokado, 2 vidutinių pomidorų, 0,5 žalios paprikos, 1 mažo raudonojo svogūno, 1/4 aitriosios paprikos, 1 česnako skiltelės, 5 kalendros šakelių, 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pradėkite nuo salsos.

Avokadą, svogūną, saldžiąją papriką be sėklų ir pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Kalendrų lapus susmulkinkite, česnaką sukapokite. Aitriajai paprikai pašalinę sėklytes, ankštį smulkiai sukapokite.

Sumaišykite, pasūdykite, įberkite pipirų ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą.

Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių. Keramines formeles arba skardą 12 keksų sutepkite aliejumi.

Špinatus susmulkinkite, svogūną supjaustykite mažais kubeliais, pomidoriukus perpjaukite į 4 dalis.

Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius su pienu. Pasūdykite, įberkite pipirų.

Sudėkite į plakinį špinatus, pomidorus, svogūnus. Išmaišę paskirstykite po formeles. Kepkite orkaitėje 20–25 minutes.

Ištraukę iš orkaitės, omletus 5 minutes palaikykite ir patiekite, kol karšti, uždengtus salsa ir pabarstytus fetos trupiniais.


Omletas su obuoliais, čederiu ir čiobreliais

Reikės (4 porcijoms): 6 kiaušinių, 80 ml pieno, 3 žaliųjų obuolių, 50 g čederio sūrio, 2 šaukštų medaus, 1 šaukšto miltų, 2–3 šakelių šviežių čiobrelių, džiovintų čiobrelių, sviesto, alyvuogių aliejaus, druskos.

Obuolius padalykite kiekvieną į 6 dalis, pašalinkite šerdis. Minkštimą 7–10 minučių pakepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies su medumi ir šviežių čiobrelių lapeliais.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius suplakite iki vientisumo, baltymus su žiupsneliu druskos – iki purių putų.

Į trynius įmaišykite sijotus miltus, pieną, džiovintus čiobrelius, smulkiai tarkuotą sūrį. Tada po truputį dėkite baltymus atsargiai sumaišydami.

Karščiui atsparią kepimo formą sušildykite, ištepkite aliejumi, supilkite omleto masę. Įspauskite į ją obuolius ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 12–14 minučių. Patiekite karštą.


Orkaitėje keptas omletas su brokoliais

Reikės (4 porcijoms): 200 g brokolių (galima naudoti šaldytus), 4 kiaušinių, 170 ml pieno (arba 10 proc. grietinėlės), 80 g kietojo sūrio, 1 šaukštelio džiovintų česnakų, 1 šaukštelio prieskoninių žolelių, 1 šaukšto aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Brokolius išskirstykite žiedynais. Į puodą įpilkite 1 litrą vandens ir užvirinkite. Įberkite truputį druskos.

Suberkite brokolius į puodą. Palaukite, kol vėl užvirs, pavirkite 4 minutes (jei brokoliai šaldyti – 2 minutes) ir, išvertę ant sieto, kelis kartus perliekite labai šaltu vandeniu.

Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir lengvai paplakite šluotele. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, džiovintais česnakais, prieskoninėmis žolelėmis. Paplakite vėl.

18 cm skersmens formą sutepkite aliejumi. Sudėkite į ją brokolius (jei reikės, dar pasmulkinkite), apliekite plakiniu. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir šiek tiek jį paskandinkite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pašaukite formą į jos vidurį. Kepkite 15 minučių, kol taps purus, stangrus, su auksine plutele.

Patiekite omletą karštą ir dar formoje. Galite – pabarstytą smulkintais žalumynais (petražolėmis arba krapais) ir papuoštą šviežiais pomidorais.


Braškinis omletas

Reikės (2 porcijoms): 200 g braškių, 3 kiaušinių, 2 kiaušinių trynių, 100 ml riebios grietinėlės, 3 šaukštų braškių džemo (šiek tiek pašildyto), 1 šaukštelio kukurūzų krakmolo, 2 šaukštų sviesto; patiekti: sausainių.

100 g braškių supjaustykite skiltelėmis, dar 100 g – nedideliais kubeliais.

Kiaušinius ir trynius suplakite kartu su grietinėle. Tada sudėkite šiltą džemą, kukurūzų krakmolą ir vėl suplakite iki vientisumo.

Suberkite į plakinį braškių kubelius.

22–24 cm skersmens keptuvėje nepridegančiu paviršiumi išlydykite sviestą, pakaitinkite, kad lengvai paruduotų, ir pilkite kiaušinių masę.

Kepkite kaip įprastą omletą. Patiekite su braškių skiltelėmis ir sausainiais.


Mažieji omletai su šonine

Reikės (6 porcijoms): 400 g šoninės juostelių (galima pakeisti kumpiu), 3 kiaušinių, 80 ml grietinėlės, 4–5 vyšninių pomidorų, 2 petražolės šakelių, 1 stiebo svogūno laiškų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, bazilikų – patiekti.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Žalumynus susmulkinkite. Kiaušinius lengvai suplakite su grietinėle, įberkite druskos, pipirų, įmaišykite žalumynus.

Šoninės gabalėlius dėkite į formeles keksams (nepridegančiu paviršiumi) taip, kad susidarytų „krepšeliai“. Į kiekvieną formelę įpilkite plakinio, įdėkite po 2–3 pomidoro skridinėlius.

Pašaukite formą į orkaitės vidurį 30 minučių. Tada išimkite, palaikykite joje omletus dar 5 minutes, tada išdėliokite į lėkštes ir patiekite karštus, papuoštus bazilikų lapeliais.


Havajietiškas omletas

Reikės (4 porcijoms): 6 kiaušinių, 200 g šoninės (galima pakeisti kumpiu arba sūriu), 1 ananaso (tiks ir konservuotas), 1 poro, 2 aitriųjų paprikų ankščių, 2 šaukštų aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių.

Nulupkite ir išpjaustykite ananasą, jo minkštimą supjaustykite mažais kubeliais.

Aitriąsias paprikas perpjaukite išilgai, pašalinkite sėklas, ankštis supjaustykite juostelėmis. Porą – plonais žiedeliais, šoninę – nedideliais gabalėliais.

Kiaušinius suplakite ir pasūdykite.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite ananasus, aitriąsias paprikas, porus. Kepinkite nuolat maišydami 3–4 minutes.

Tuo pat metu kitoje keptuvėje paskrudinkite šoninę, kol virs spirgučiais. Sudėkite juos su visais išsilydžiusiais taukais į keptuvę su ananasais, iškart perpilkite kiaušinių plakinį, greitai pamaišykite ir iškart pašaukite į orkaitę. Kepkite 5–6 minutes. Patiekite omletą apibarstytą juodaisiais pipirais – galite su visa keptuve.


Omletas ant skrebučio su džiovintais pomidorais

Reikės (2 porcijoms): 3–4 kiaušinių, 100 g džiovintų pomidorų, 1 česnako skiltelės, 100 ml riebios grietinėlės, alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, skrebučių – patiekti.

Džiovintus pomidorus supjaustykite mažais kąsneliais. Česnaką įmeskite į mažą keptuvę, ten pat sudėkite pomidorus, apliekite aliejumi ir, pakaitinę, česnaką išimkite.

Kiaušinius įmuškite į nedidelį puodelį ar nepridegančią keptuvę. Supilkite grietinėlę, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, pridėkite dar šlakelį aliejaus. Užkaiskite ant silpnos ugnies nuolat maišydami ir neleisdami kiaušinių masei sustingti, kol taps vientisa ir įgaus norimą konsistenciją, bet liks drėgna. Kad ji nepriskrestų prie dugno, puodelį būtina retkarčiais nukelti nuo viryklės ir nepaliauti maišyti.

Sudėkite į kiaušinius pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite ir iškart patiekite ant skrudintos duonos.


Saldus omletas su obuoliais ir medumi

Reikės (2 porcijoms): 2 vidutinių saldžiarūgščių obuolių, 5 didelių kiaušinių, 3 šaukštų riebiausios grietinėlės, 1–2 šaukštų medaus, 1 šaukšto cukraus su natūralia vanile, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo, sviesto, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus – patiekti.

Įdarui nulupkite obuolius, supjaustykite į 6–8 skiltis, pašalinkite šerdį, o tada susmulkinkite į 4–5 mm storio skilteles.

Omletui kepti pasirinkite negilią 20–22 cm skersmens keptuvę – geriau nepridegančiu paviršiumi. Įkaitinkite joje 2 šaukštus aliejaus, sudėkite obuolius, pabarstykite vaniliniu cukrumi ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės – apie 7 minutes.

Kiaušinius suplakite su medumi, druska, grietinėle. Kai masė taps vientisa, įsijokite krakmolą ir vėl suplakite.

Išgriebkite obuolius į lėkštę. Keptuvėn, kurioje jie kepė, įpilkite dar 1–2 šaukštus aliejaus ir įkaitinkite ant stiprios ugnies.

Supilkite į keptuvę pusę kiaušinių masės. Kai truputį sustings, maždaug po 20 sekundžių, pradėkite judinti sustingusius gabalus, kad į jų vietą pritekėtų skysto plakinio.

Kai omletas bus beveik gatavas, tačiau jo paviršius – dar drėgnas, ant vienos pusės sudėkite pusę obuolių ir palenkite keptuvę prie lėkštės, kad omletas pamažu į ją nuslystų. Po to uždenkite obuolius antrąja omleto puse.

Lygiai taip pat iškepkite ir antrąją porciją.

Patiekite iškart, apibarstę milteliniu cukrumi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *