Šiandien vardadienius švenčia:
Sveikata

Avižinė košė – ilgaamžiškumo receptas?

Mokslininkai atskleidė gyvenimo Loma Lindos mieste, Pietų Kalifornijoje, paslaptis.

Šis miestas yra viena iš pasaulyje retai aptinkamų „mėlynųjų zonų“ – vietovių, kuriose žmonės gyvena ne tik ilgiau, bet ir sveikiau.

Kaip skelbia „Surrey Live“, ilgaamžių paslaptis slypi jų kasdienėje mityboje, o ypač viename paprastame pusryčių patiekale – avižinėje košėje.

„Mėlynųjų zonų“ gyventojai teigia, kad avižinė košė yra tikras „supermaistas“, kuris ne tik prisideda prie ilgesnio gyvenimo, bet ir stiprina bendrą sveikatą.

Be Loma Lindos, tokios zonos taip pat randamos Japonijoje, Kosta Rikoje ir Graikijoje.

Čia žmonės 10 kartų dažniau sulaukia 100 metų nei vidutinis amerikietis.

Ilgaamžiškumą šiose zonose lemia ne tik unikalūs mitybos įpročiai, tokie kaip augalinės kilmės produktų vartojimas ar kalorijų ribojimas, bet ir aktyvus gyvenimo būdas.

Įdomu tai, kad daugelis šių regionų gyventojų kasdien pradeda rytą dubenėliu avižinės košės.

Šis patiekalas vadinamas „visapusišku sveikatai naudingų medžiagų rinkiniu“, kuriame gausu beta gliukano – tirpių skaidulų, mažinančių širdies ligų riziką, reguliuojančių cholesterolio lygį ir stiprinančių imuninę sistemą.

Vienas įkvepiančių pavyzdžių – šimtametė Marge Jetton, gyvenanti Loma Lindos mieste. Mokslininkai dalijasi jos dienos rutina: moteris anksti keliasi, vaikšto pėsčiomis, išgeria šešias stiklines vandens, pusryčiams valgo avižinę košę ir užgeria ją slyvų sultimis.

Tokia paprasta, tačiau disciplinuota rutina, atrodo, yra raktas į ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą.

Mitybos specialistė Helen Bell iš „Help and Advice“ taip pat pabrėžia avižinės košės naudą.

„Tai puikus pusryčių pasirinkimas visiems, siekiantiems ilgaamžiškumo,“ – teigia specialistė. Ji pabrėžia, kad avižinė košė – tai neskaldyti grūdai, kuriuose gausu tirpių skaidulų, būtini sveikai širdžiai ir geram cholesterolio balansui palaikyti.

Be abejo, ilgaamžiškumo paslaptis nėra vien tik avižinėje košėje, tačiau šis paprastas patiekalas, atrodo, užima svarbią vietą ilgaamžių žmonių mityboje.

Tad kodėl nepabandžius įtraukti šio „supermaisto“ ir į savo kasdienybę?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *