Picos be tešlos, ant duonos ir keptuvėje
Reto universalumo patiekalas ta pica: galima eksperimentuoti ne tik su jos įdaru, bet ir pačiu papločiu.
Tikros itališkos picos tai nepakeis, bet suteiks galimybę paskanauti neįtikėčiausių jos versijų – netgi visai be tešlos arba keptos puodynėje.
Pica be tešlos tiesiog idealus variantas netoleruojantiems glitimo arba vengiantiems papildomų kalorijų. Tokiuose receptuose įprastą picos paplotį pakeičia vištienos, kalakutienos faršo ar mocarelos pagrindas. Trupinti brokoliai, žiediniai kopūstai, sumaišyti su tarkuotu sūriu ir kiaušiniu ir lengvai apkepinti orkaitėje, kad išlaikytų pomidorų padažo sluoksnį.
Kaip pagrindas picai tiks ir plonai pjaustyto baklažano skridinėliai, cukinija, paprastos ir saldžiosios bulvės.
Jeigu nesate prieš tešlą, tik nenorite su ja terliotis, pasirinkite pagrindui lavašą – ar šviežią traškią duoną. Įsitikinsite, kad pica galima mėgautis visaip.
Pica be tešlos
Reikės (2–4 porcijoms): 500 g mocarelos, 8–10 „Pepperoni“ dešros griežinėlių, 2 šaukštų pomidorų padažo, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Kepimo skardą išklokite aliejumi suteptu popieriumi.
Mocarelą supjaustykite smulkiais kubeliais, sutarkuokite ar tiesiog sutrinkite šakute. O tada paskleiskite ant popieriaus 22–24 cm skersmens ratu ir išlyginkite mentele.
Aptepkite mocarelą pomidorų padažu, išdėliokite dešrą, pabarstykite raudonėliais. Pašlakstykite likusiu aliejumi.
Pašaukite skardą į orkaitės vidurį ir kepkite 20 minučių. Paskui 5 minutes paaušinkite ant popieriaus ir patiekite.
Pica dubenyje
Reikės (4 porcijoms): 450 g kalakutienos faršo, 100 g pievagrybių, 200 g „Pepperoni“ dešros, 120 g mocarelos, 100 g kietojo sūrio, 0,5 svogūno, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 120 g pomidorų padažo, 0,5 šaukštelio džiovintų rozmarinų, 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Jos viduryje palikite groteles. Karščiui atsparius porcijų indelius sutepkite aliejumi. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, česnaką susmulkinkite.
Gilioje 26 cm skersmens keptuvėje įkaitinę likusį aliejų, 4 minutes patroškinkite svogūnus, kol nuskaidrės. Suberkite česnakus, kaitinkite dar 30 sekundžių, tada į keptuvę dėkite kalakutienos faršą. Pasūdykite, įberkite pipirų ir 7 minutes kepkite ant vidutinės ugnies mentele skaidydami gumulėlius. Baigę nukaiskite, pagardinkite raudonėliais ir rozmarinais, išmaišykite.
Paskirstykite faršą į indelius.
Atskirai sutarkuokite mocarelą ir kietąjį sūrį. Grybus supjaustykite plokštelėmis, dešrą – skridinėliais.
Į kiekvieną indelį su faršu įdėkite pomidorų padažo, pabarstykite kietuoju sūriu. Tada dėkite grybus, mocarelą. Ant viršaus išdėliokite dešros gabaliukus.
Kepkite 20 minučių orkaitės vidurinėje lentynoje. Išėmę šiek tiek paaušinkite prieš patiekdami.
Orkaitėje kepta pica ant lavašo
Reikės (2 porcijoms): 2 apvalių plonų lavašų, 200 g dešrelių kepti, 60 g „Pepperoni“ dešros, 1 aitriosios paprikos, 100 g pievagrybių, 1 raudonojo svogūno, 250 g mocarelos, 100 g pomidorų padažo, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 baziliko šakelės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite popieriumi, sutepkite aliejumi.
Dešreles supjaustykite nedideliais kąsneliais, grybus – plokštelėmis, svogūnus – žiedais. Mocarelą stambiai sutarkuokite.
Aitriajai paprikai pašalinkite sėklas, ankštį supjaustykite plonais žiedeliais. Dešrą – skridinėliais.
26 cm skersmens keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų. Suberkite dešreles ir 6–8 minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies, kad apskrustų iš visų pusių.
Patieskite lavašus ant skardos. Aptepkite pomidorų padažu, pabarstykite puse mocarelos. Vienodai paskleiskite skrudintas dešreles, išdėliokite grybus, svogūnų žiedus, aitriąją papriką. Užbarstykite likusio sūrio, ant jo išdėliokite dešros skridinėlius.
Pašaukite skardą į orkaitės vidurį, kepkite 5–7 minutes. Patiekite apibarstę bazilikų lapeliais.
Greita pica su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu
Reikės (4 porcijoms): 2 tortilijų (plonų, 20 cm skersmens), 1 kietos prinokusios kriaušės, 150 g mocarelos, 150 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, 0,5 šaukšto skysto medaus, alyvuogių aliejaus („extra virgin“), graikinių riešutų, gražgarsčių.
Orkaitėje nustatykite maksimalią temperatūrą ir kaitinimą iš viršaus su konvekcijos funkcija. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi, ant jo greta viena kitos padėkite tortilijas.
Mocarelą stambiai sutarkuokite arba supjaustykite plonais gabalėliais. Pelėsinį sūrį supjaustykite arba sutrupinkite nedideliais gabalėliais.
Kriaušėms pašalinkite šerdis. Minkštimą supjaustykite plonytėmis plokštelėmis. Riešutus sukapokite peiliu, bet ne per smulkiai.
Tortilijas aptepkite trupučiu aliejaus. Lygiai užberkite mocarelos, o ant jos dailiai ratu išdėliokite kriaušes, pabarstykite pelėsiniu sūriu ir riešutais.
Orkaitėje išjunkite konvekciją ir pašaukite picas į vidurinę lentyną. Kepkite 7–10 minučių.
Iškepusias picas pašlakstykite medumi, supjaustykite į 4–6 dalis, pabarstykite gražgarstėmis ir patiekite.
Prancūziško batono pica su vištiena ir grybais
Reikės (4–6 porcijoms): 1 ilgo prancūziško batono, 2 viščiuko krūtinėlės filė, 200 g mocarelos, 4–5 vyšninių pomidorų, 4 nedidukų pievagrybių, juodųjų alyvuogių, pomidorų padažo arba pastos, alyvuogių aliejaus, raudonėlių, gražgarsčių, paprikos miltelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitėje nustatykite maksimalią temperatūrą ir kaitinimą iš viršaus (geriausia su konvekcijos funkcija).
Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Batoną perpjaukite išilgai, paskui kiekvieną dalį dar perpus, tik jau skersai – kad būtų 4 pagrindai picoms.
Vištieną įtrinkite paprikomis, pipirais, druska, kad pasimarinuotų. Tada apkepinkite aliejuje iš visų pusių beveik iki galo.
Batono gabalėlius aptepkite aliejumi. Dėkite pjūviu žemyn į gerai įkaitintą sausą keptuvę ir paskrudinkite, kol parus.
Mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Pomidorus ir alyvuoges – perpjaukite pusiau (jei pastarosios didelės, galima ir žiedeliais).
Pievagrybius supjaustykite storomis plokštelėmis. Kepintą vištieną – 1 cm storio juostelėmis.
Išdėliokite duoną ant kepimo skardos plutele žemyn. Aptepkite pomidorų padažu, pabarstykite raudonėliais. Dėkite vištieną, grybus, pomidorus, alyvuoges, mocarelą. Vėl pabarstykite šiek tiek raudonėlių ir pašaukite į orkaitę 7–10 minučių. Tada iškart patiekite pabarstę gražgarstėmis.
Tokias pat picas galima kepti nebūtinai su vištiena – tiks dešra, kumpis, dešrelės arba šoninė.
Taip pat galima dėti dvigubą sūrio sluoksnį – vieną ant padažo apačioje, kitą – ant įdaro.
Lavašo pica keptuvėje
Reikės (4 porcijoms): 2 lavašų, 15 žaliųjų alyvuogių, 2 pomidorų, 200 g sūrio, 3 šaukštų pomidorų padažo, 1 česnako skiltelės, prieskonių picai, druskos, gražgarsčių – patiekti.
Žirklėmis iš lavašų iškirpkite 4 apvalius pagrindus picoms tokio pat skersmens kaip keptuvė.
Į pomidorų padažą įmaišykite prieskonius, sudėkite išspaustą česnaką, pasūdykite.
Pomidorus supjaustykite plonais skridinėliais, alyvuoges perpjaukite išilgai. Sūrį sutarkuokite.
Dėkite į keptuvę vieną lavašo paplotį. Pabarstykite sūriu, uždenkite kitu papločiu – tai bus picos pagrindas. Aptepkite jį padažu, vėl berkite sūrį, ant jo – likusį įdarą.
Dėkite keptuvę ant viryklės, silpnos ugnies. Uždenkite. Kaitinkite, kol sūris išsilydys. Kad picos apačia labiau apskrustų, baigdami galite kiek padidinti karštį.
Uždėkite gražgarsčių ir patiekite.
Greita pica ant pitos
Reikės (4 porcijoms): 4 pitų, 1 indelio pomidorų padažo su bazilikais, 100 g čioriso dešros, 200 g tarkuotos mocarelos, bazilikų lapelių, alyvuogių aliejaus, 150 g vyšninių pomidorų.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Labai plonai supjaustykite dešrą. Pomidoriukus perpjaukite pusiau.
Aštriu peiliu padalykite kiekvieną pitą į du apvalius paplotėlius. Šiuos storai aptepkite pomidorų padažu. Ant viršaus uždėkite po lygiai dešros griežinėlių ir pomidorų.
Jei norite, galite pridėti daugiau ingredientų – pavyzdžiui, pievagrybių.
Išdėliokite picas ant skardos, apibarstykite tarkuota mocarela. Kepkite apie 7 minutes, kol sūris išsilydys. Papuoškite bazilikų lapeliais ir iškart patiekite.
Kartais pitos būna labai nelygios. Tuomet išdėliokite jas ant stalo, ant viršaus uždėkite kokį nors padėklą, tada – kelias sunkias knygas. Po 10–15 minučių turėsite idealiai plokščius pagrindus picoms.