Kuri mėsa net už daržoves sveikesnė
Apie vaisių ir daržovių svarbą sveikai mitybai žinome visi.
Tačiau esama vieno baltyminio produkto, kuris laikomas sveikesniu net už daugelį žalumynų.
Šimto sveikiausių pasaulyje maisto produktų sąraše kiaulienos taukai pagal maistingumą užima 8-ą vietą. Įvertinti 73 balais iš 100, jie šiuo atžvilgiu lenkia 92 kitus maisto produktus, įskaitant žirnelius, raudonuosius kopūstus, pomidorus, skumbres, lapines salotas, apelsinus ir saldžiąsias bulves.
Pasak specialistų, kiaulienos taukai yra geras B grupės vitaminų ir mineralų šaltinis. Taip pat jie yra sveikesni nei avienos ar jautienos riebalai.
Pasirodo, taukuose gana daug mononesočiųjų riebalų, tokių, kaip širdžiai labai reikalinga oleino rūgštis (jos esama ir alyvuogių aliejuje).
Tiesa, turi kiaulių taukai ir kai kurių sočiųjų riebalų, tačiau vartojami nuosaikiai šie nekelia jokios grėsmės.
Dar reikia atsižvelgti ir į tai, kokiomis sąlygomis buvo augintos kiaulės: jeigu su galimybe ganytis lauke, taukuose būna daugiau riebaluose tirpstančių vitaminų, kaip D.
Todėl jei mėgstate kartais paskanauti kiaulienos riebalų ar naudojate taukus, tai nėra taip blogai, kaip manėte – svarbu tik laikytis nuosaikumo.
O faktas, kad jokio kito gyvūno mėsa ar riebalai į sveikiausiųjų šimtuką nepateko, sutikite, labai iškalbingas.
Naudinga žinoti
Sveikiausia žuvimi paskelbtas jūros ešerys. Šimto maistingiausių produktų sąraše jis užima 3-iąją vietą surinkęs 89 balus iš 100. Vos 100 g šios žuvies yra apie 20 g baltymų, labai mažai sočiųjų riebalų ir vos 79 kalorijos.