Kiekviename šaukšte – šlakelis jūros
Jūros gėrybių sriubose iš kaip jokiame kitame patiekale dera gurmaniškas lengvumas, sotumas ir nauda.
Sūrio sriuba su krevetėmis
Reikės (4 porcijoms): 400 g virtų šaldytų krevečių, 200 g bulvių, 80 g morkų, 100 g porų, 2 česnako skiltelių, 150 g lydyto sūrelio, 20 g lydyto sviesto, 200 ml grietinėlės, 2 šakelių čiobrelio, 20 g petražolių, 1 šaukštelio ciberžolių, 1 šaukštelio muskatų, 1 šaukšto aliejaus, pipirų mišinio, druskos; patiekti: kvietinės duonos džiūvėsėlių.
Atitirpdykite krevetes. Keptuvėje įkaitinę šaukštą aliejaus, 2–3 minutes pakepinkite jas ant stiprios ugnies su visais kiautais, kol paraus.
Kai krevetės praauš, nuvalykite, kiautų neišmeskite (uodegas galite palikti arba sudėti prie kiautų).
Sudėkite krevečių kiautus į puodą, užpilkite apie 800 ml verdančio vandens ir 15 minučių pavirkite ant silpnos ugnies.
Bulves supjaustykite nedideliais kubeliais, morkas – dar smulkesniais arba sutarkuokite. Česnakus sukapokite peiliu.
Porą supjaustykite žiedais. Maždaug 2 litrų karščiui atspariame puode išlydykite sviestą. Suberkite morkas, porus, česnakus, maišydami pakepinkite 3–4 minutes ant silpnos ugnies (jei norite, galite įpilti šaukštą konjako). Tada berkite ciberžoles ir kaip reikiant išmaišykite.
Kiautų nuovirą nusunkite tiesiai į puodą su kepintomis daržovėmis. Pridėkite bulvių, užvirinkite, pasūdykite ir virkite dar 15 minučių.
Panardinamu trintuvu sutrinkite sriubą ir vėl užkaiskite. Įmeskite čiobrelius. Kai užvirs, sudėkite lydytą sūrelį, įpilkite grietinėlės, pamaišykite, kol sūrio nebeliks, ir pagardinkite šviežiai maltais pipirais bei žiupsneliu muskatų. Prireikus dar pasūdykite.
Paskiausiai į sriubą sudėkite kepintas nuvalytas krevetes, vėl užvirinkite, bet pavirkite ne ilgiau kaip minutę ir nukelkite nuo viryklės.
Į sriubą įberkite smulkintų petražolių lapų, leiskite kelias minutes nusistovėti uždengtame puode ir patiekite su džiūvėsėliais.
Žuvienė su menke
Reikės (4 porcijoms): 400 g menkės filė, 450 g bulvių, 200 ml grietinėlės, 10 g svogūnų laiškų, 2 salierų stiebų, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Bulves supjaustykite kubeliais, salierų stiebus – plonais skridinėliais, svogūnų laiškus – siaurais žiedeliais.
Puode įkaitinkite aliejų. Jame 5 minutes pakepinę salierus, suberkite svogūnų laiškus ir maišydami kaitinkite dar 2–3 minutes.
Bulves sudėkite į puodą, užpilkite 1–1,25 litro vandens ir išvirkite.
Sudėkite į sriubą kubeliais supjaustytą menkės filė, pavirkite 10 minučių, pasūdykite, įberkite pipirų, supilkite grietinėlę. Pakaitinę, bet neužvirinę, sriubą patiekite.
Beje, į šią sriubą galima dėti ir kitų žuvų, taip pat krevečių, kalmarų ar jūros gėrybių rinkinį.
Prieš baigdami virti sriubą galite pagardinti Vorčesterio padažu ir žiupsneliu muskatų – sodresniam skoniui.
Šalti barščiai su kalmarais
Reikės (4 porcijoms): riekės juodos duonos, kietai virto kiaušinio, ryšelio svogūnų laiškų, krapų, obuolių, 500 g kalmarų, druskos, cukraus, acto, grietinės, 500 g burokėlių, šviežių agurkų.
Virtus burokėlius nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Tada suberkite į dubenėlį, įmeskite riekę juodos duonos, užpilkite šaltu virintu vandeniu, uždenkite ir parai pastatykite vėsioje vietoje.
Kitą dieną burokėlių užpilą nukoškite, įberkite pagal skonį druskos ir cukraus, įpilkite acto.
Užvirinkite pasūdytą vandenį. Sudėkite nuvalytus, nuplautus kalmarus ir virkite lygiai 4 minutes. Tada išverskite ant sieto, perliekite šaltu vandeniu ir supjaustykite šiaudeliais.
Obuolius ir agurkus supjaustykite kubeliais. Svogūnų laiškus su krapais susmulkinkite. Kiaušinį sutrinkite šakute.
Dideliame dubenyje sumaišykite kalmarus, obuolius, agurkus, kiaušinį, svogūnus. Apliekite burokėlių užpilu, įdėkite grietinės ir prieš pateikdami pabarstykite krapais.
Pomidorų sriuba su midijomis
Reikės (4 porcijoms): 200 g šviežių midijų, 100 g baltųjų ryžių, 4 pomidorų, 1 svogūno, 1 morkos, 2 česnako skiltelių, 50 g šviežių bazilikų, 100 ml sauso baltojo vyno, 4 šaukštų aliejaus, 1 šaukštelio cukraus, druskos.
Svogūną ir morką supjaustykite plonais šiaudeliais ir 7 minutes pakepinkite 2 šaukštuose aliejaus.
Pomidorus perliekite verdančiu vandeniu, tada trumpam pamerkite į ledinį vandenį ir nulupkite. Nuskabykite bazilikų lapelius.
2 pomidorus ir pusę bazilikų lapelių smulkiai supjaustykite, sukrėskite ant morkų su svogūnais ir vis pamaišydami troškinkite 6 minutes. Nukaitę sutrinkite trintuvu į tyrę.
Sukrėskite pomidorų tyrę į puodą. Užpilkite 500 ml vandens. Užkaitę palaukite, kol užvirs, tada pasūdykite, sumažinkite karštį, uždenkite puodą ir 10 minučių virkite ant silpniausios ugnies.
Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų. Jame 3 minutes paskrudinkite ryžius. Tada pilkite vyną, berkite cukrų ir 5 minutes troškinkite neuždengę.
Sukrėskite ryžius į puodą su sriuba, virkite dar 10 minučių.
Likusiems pomidorams pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite plonais šiaudeliais. Česnakus sukapokite. Atidėtus bazilikų lapelius supjaustykite siauromis juostelėmis.
Į bebaigiančią virti sriubą sudėkite midijas, pomidorus, česnakus, bazilikus. Užvirinkite ant vidutinės ugnies ir, pavirę 10 minučių, nukaiskite.
Sriubą galite patiekti su traškiais džiūvėsėliais – taip bus sočiau.
Moliūgienė su krevetėmis ir kokosų pienu
Reikės (6 porcijoms): 700 g saldaus moliūgo, 30 g šviežios imbiero šaknies, 2 svogūnų, 3 česnako skiltelių, 16 karališkųjų krevečių, 600 ml vandens, 400 g kokosų pieno (galima pakeisti paprastu pienu arba grietinėle), alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio kario, maltų juodųjų pipirų, druskos, kalendrų.
Nuvalytą moliūgą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais. Šiuos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite iki 200 laipsnių įkaitinton orkaitėn. Kepkite apie 20–25 minutes, kol suminkštės.
Nuvalykite ir smulkiai sukapokite imbiero šaknį, česnakus. Į nedidelį dubenėlį atidėkite apie 1 šaukštelį šio mišinio.
Svogūnus supjaustykite kubeliais. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepinkite 5 minutes, kol suminkštės. Tada pridėkite didesniąją dalį imbierų su česnakais, pakaitinkite dar 2 minutes.
Suberkite karį, pamaišykite, po 30 sekundžių supilkite vandenį. Užvirinkite ant stiprios ugnies.
Į užvirusią sriubą sudėkite keptus moliūgus, virkite 7–10 minučių.
Per tą laiką keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite krevetes ir atidėtus imbierus bei česnakus. Pagardinkite druska, pipirais ir 3 minutes pakepinkite iš abiejų pusių.
Sutrinkite puodo turinį panardinamu trintuvu, supilkite kokosų pieną. Pasūdykite, įberkite pipirų ir pakaitinkite, kad užvirtų.
Išpilstę sriubą į lėkštes, kiekvieną porciją papuoškite krevetėmis, kalendrų lapeliais ir iškart patiekite.
Aštri mangų sriuba su krevetėmis
Reikės (4 porcijoms): 300–400 g stambių šviežių krevečių, 4 didelių prinokusių mangų, 1 poro, 1 mažos morkos, 2 cm šviežios imbiero šaknies, 2 vidutinių aitriųjų paprikų ankščių (raudonos ir žalios), 2 česnako skiltelių, 1 žaliosios citrinos, aliejaus, jūros druskos, juodųjų pipirų.
Krevetes nuvalykite, pašalinkite veną, bet kiautų neišmeskite.
Česnakus susmulkinkite ir sumaišykite su krevetėmis, 2 šaukštais aliejaus, druska ir pipirais. Palaikykite 15 minučių, tada pakepinkite keptuvėje ir ataušinkite.
Į puodą storu dugnu sudėkite krevečių kiautus, gabalais supjaustytą gerai nuplautą porą (ir baltąją, ir žaliąją dalis) bei pjaustytą morką. Aplieję aliejumi, 5 minutes paskrudinkite ant stiprios ugnies. Tada pilkite 1 litrą vandens, pasūdykite ir, kai pradės kunkuliuoti, virkite 20 minučių.
Išvirusį sultinį perkoškite, ataušinkite.
Nuluptiems mangams išimkite kauliukus. Aitriosioms paprikoms pašalinkite sėklas ir pertvaras. Trečdalį kiekvienos ankšties supjaustykite žiedeliais ir atidėkite – jomis papuošite patiekiamą sriubą. Kitas paprikas susmulkinkite. Tą patį padarykite ir su imbiero šaknimi (nuvalykite, susmulkinkite).
Smulkia tarka nutarkuokite citrinos žievelę. Trintuvu gerai sutrinkite aitriąsias paprikas, imbierus, mangus, užpiltus žaliosios citrinos sultimis ir pagardintus druska bei pipirais.
Tebetrindami po truputį pilkite sultinį – masė turi būti be gumuliukų.
2 val. pašaldę sriubą, išpilstykite į lėkštes, kiekvieną porciją papuoškite krevetėmis ir aitriosiomis paprikomis. Patiekite apibarstę žaliosios citrinos žievele.