Desertai prisiekusiems smaližiams
Ar mėgstate datules? Jeigu taip, greičiausiai skanaujate jas vienas. Ir tai puiku.
Tačiau neišnaudoti visų šio vaisiaus skoninių savybių būtų tikras nusikaltimas visiems, kam patinka saldūs rytietiško tipo desertai.
Meilė datulėms gyvuoja tūkstantmečius. Ji giliai įaugusi egiptiečių, turkų, izraeliečių, jordaniečių kraujyje.
Labai saldūs ir itin sotūs vaisiai, be kita ko, gerina virškinimą – tiek daug juose maistinių skaidulų. O kur dar antioksidantai, aminorūgšys, B grupės vitaminai, magnis, silicis…
Tačiau sveikuoliai, veganai ir žaliavalgiai datules dar labiau vertina už tai, kad iš šių vaisių galima pasigaminti galybę jiems tinkamų desertų.
Juodojo šokolado saldainiai su datulėmis ir sūriu
Reikės (5 porcijoms): 10 didelių džiovintų datulių, 50 g juodojo šokolado, 50 g nesūdytų pistacijų branduolių, 3 šaukštų kreminio sūrio, 1 šaukšto miltelinio cukraus, 1 šaukštelio sviesto.
Sūrį sumaišykite su milteliniu cukrumi. Datules įpjaukite, išimkite kauliukus ir pripildykite sūrio įdaro.
Pistacijas susmulkinkite trintuvu į smulkius trupinius. Šokoladą išlydykite su sviestu.
Įbedę į datules dantų krapštuką, merkite jas į šokoladą, dėkite ant pergamentiniu popieriumi išklotos lėkštės ir iškart pabarstykite pistacijų trupiniais.
Padėkite saldainius į šaldytuvą, kol šokoladas visiškai sustings.
Datulių ir obuolių šokoladainiai
Reikės (6 porcijoms): 125 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 40 g kakavos miltelių, 50 g miltų, 80 g cukraus, 2 kiaušinių, 30 ml riebios grietinėlės, 70 g džiovintų datulių, 1 nedidelio obuolio, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio imbiero miltelių, 2 šaukštų kalvadoso arba konjako; karamelei: 100 g riebios grietinėlės, 100 g cukraus, 30 g sviesto, 1 šaukštelio cinamono, 1 vanilės ankšties, jūros druskos – ant peilio galiuko.
Išlydykite šokoladą su sviestu. Sumaišykite miltus, kakavos miltelius ir prieskonius.
Į kiaušinius įmaišykite cukrų (bet neplakite!), tada grietinėlę, paskiausiai – šokolado masę.
Nuluptą obuolį supjaustykite smulkiais kubeliais, datules taip pat pasmulkinkite.
Į šokolado masę suberkite miltų mišinį ir vaisius. Išmaišykite ir perpilkite į sviestu suteptą 18×18 cm formą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Dar karštą šokoladainį aptepkite alkoholiu.
Vanilės ankštį perpjaukite išilgai, išskobkite sėklytes ir sudėkite į karamelei skirtą grietinėlę. Ten pat suberkite cinamoną. Įkaitinkite beveik iki virimo.
Į keptuvę suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol išsilydys ir paruduos. Tada po truputį supilkite grietinėlę, išmaišykite. Sudėkite sviestą, druską, pamaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės.
Supjaustykite šokoladainį kvadratais, apliekite karamele. Kai sustings, papuoškite skaldytais riešutais, cukruotais vaistais ar kuo norite ir patiekite su ledais arba plakta grietinėle.
Datulių keksas su karamelės padažu
Reikės (8 porcijoms): 4 pakelių arbatos „Earl Grey“, 450 g datulių, 1 šaukštelio cinamono, 1/3 šaukštelio muskatų, 170 g minkšto sviesto, 340 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 4 kiaušinių; padažui: 30 ml romo, 125 g sviesto, 125 g rudojo cukraus, 150 ml riebios grietinėlės.
Arbatos pakelius 5 minutėms užpilkite 300 ml verdančio vandens.
Datules be kauliukų sudėkite į trintuvo indą. Užberkite cinamonu, muskatais, užpilkite arbata, brinkinkite 10 minučių ir sutrinkite į tyrę.
Sviestą suplakite su cukrumi. Įmuškite po vieną kiaušinį ir kaskart gerai išmaišykite.
Berkite su kepimo milteliais išsijotus miltus. Išmaišę įmaišykite datulių tyrę.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Sukrėtę tešlą į formą, kepkite 45–50 minučių (ar iškepę, patikrinkite mediniu iešmeliu). Iškepusį keksą ataušinkite.
Išlydykite sviestą. Pridėkite cukraus, supilkite romą ir šiltą grietinėlę. Kai užvirs, maišydami virkite 5 minutes.
Apliekite šiuo padažu (jis bus gana skystas) keksą ir patiekite.
Nekepti šokoladiniai pyragaičiai su uogoms
Reikės (4 porcijoms): 200 g datulių, 50 g anakardžių, 4 šaukštų kakavos miltelių, 50 g šviežių uogų; papuošti: 100 g juodojo šokolado, 30 g nesūdytų pistacijų branduolių.
Datules 10 minučių užpilkite karštu vandeniu. Jį nulieję, išimkite kauliukus.
Anakardžius, datules ir kakavos miltelius sutrinkite trintuvu į tyrę.
Nedidelę kvadratinę formą išklokite maistine plėvele, sukrėskite datulių masę. Išlyginkite, uždenkite plėvele ir 20–30 minučių padėkite į šaldytuvą.
Šokoladą išlydykite ir išpilkite ant pergamentinio popieriaus. Kai sustings, laikydami aštraus peilio ašmenis 45 laipsnių kampu supjaustykite drožlėmis.
Išimkite kepinį iš formos ir, supjaustę nedideliais stačiakampiais, papuoškite šokolado drožlėmis, uogomis, pistacijomis ar milteliniu cukrumi.
Šokoladinis datulių tortas
Reikės (8 porcijoms): 300 g graikinių riešutų branduolių, 150 g lazdyno riešutų branduolių, 150 g figų, 150 g datulių be kauliukų, 200 g kokosų sviesto, 120 g kakavos miltelių, 60 g juodojo šokolado, 5 šaukštų medaus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, šokolado drožlių.
Apvalią formą išklokite popieriumi. Lazdyno riešutus susmulkinkite trintuvu.
Išlydykite 60 g kokosų sviesto, įmaišykite riešutus ir 3 šaukštus kakavos miltelių, sukrėskite į formą. Išlyginę padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
Figas ir datules supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sumaišykite su graikiniais riešutais, 3 šaukštais medaus, vaniliniu cukrumi ir susmulkinkite panardinamu trintuvu iki vientisumo.
Paskleiskite masę ant jau sustingusio pagrindo, grąžinkite į šaldytuvą dar 20–30 minučių.
Išlydykite šokoladą su likusiu kokosų sviestu. Nukaiskite, šiek tiek paaušinkite ir įmaišykite kakavos miltelių bei medaus likučius.
Vis pamaišydami, ataušinkite glajų iki kambario temperatūros ir aptepkite juo tortą. Patiekite papuošę šokolado drožlėmis.
Datulių „snikersai“
Reikės (6 porcijoms): įdarui: 120 g anakardžių, 100 ml kokosų pieno, 1–2 šaukšto medaus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukšto kokosų sviesto; pagrindui: 100 g migdolų (nuvalytų), 100 g datulių (be kauliukų); padažui: 2 šaukštų žemės riešutų pastos, 2–3 šaukštų žemės riešutų, 1 šaukšto medaus, 1 šaukštelio kokosų sviesto; papuošti: 30 g juodojo šokolado.
Pagrindui trintuvu susmulkinkite datules ir riešutus. Jeigu masė bus pernelyg lipni, įmaišykite 1–2 šaukštus vandens. Tada sudėkite ją į maistine plėvele išklotą formą, išlyginkite ir padėkite į šaldiklį.
Anakardžius 3 val. užmerkite vėsiame vandenyje. Paskui nupilkite, nuskalaukite riešutus tekančiu vandeniu ir sudėkite į panardinamo trintuvo indą. Dar pridėkite medaus, vanilinio cukraus, kokosų sviesto, įpilkite kokosų pieno ir sutrinkite. Paskleiskite formoje ant užšaldyto pagrindo.
Dubenėlyje sumaišykite žemės riešutų pastą, medų, kokosų sviestą. Kruopščiai išmaišę, užpilkite šį padažą ant įdaro ir pabarstykite žemės riešutais. Grąžinkite į šaldiklį dar 2 val.
Išėmę iš formos, dailiai supjaustykite „snikersus“ batonėliais ir apliekite juos lydytu šokoladu. Kai sustings, patiekite.
Naminiai energiniai batonėliai
Reikės (6 porcijoms): 110 g datulių, 220 g juodojo šokolado, 100 g medaus, 130 g skaldytų lazdyno riešutų, 35 g nesūdytų pistacijų branduolių, 35 g baltųjų ir juodųjų sezamų mišinio, 35 g migdolų lapelių, 30 g anakardžių, 20 g moliūgų sėklų, 20 g avižinių dribsnių, 4 džiovintų abrikosų, 20 g liofelizuotų aviečių (galima visai nedėti arba pakeisti 30–40 g džiovintų spanguolių).
Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių. Kepimo skardą išklokite popieriumi. Ant jo paberkite lazdyno riešutų, migdolų, sezamų ir moliūgų sėklų ir paskrudinkite 10 minučių orkaitėje per tą laiką keliskart pamaišydami. Ištraukę skardą, mišinį ataušinkite.
Datules, abrikosus smulkiai supjaustykite, 20 g šokolado – nedideliais kubeliais. Anakardžius ir pistacijas sukapokite.
Dideliame dubenyje sumaišykite riešutus iš skardos ir avižinius dribsnius. Sudėkite džiovintus vaisius, anakardžius, liofelizuotas avietes ir šokoladą. Išmaišykite mentele.
Į nedidelį prikaistuvį supilkite medų. Kaitinkite vieną minutę ant silpnos ugnies neleisdami užvirti. Tada perpilkite į dubenį su sausais ingredientais ir gerai išmaišykite.
Ant darbastalio patieskite kepimo popieriaus lakštą, ant jo paskleiskite paruoštą masę. Išlyginkite mentele, kad išeitų maždaug 2 cm storio kvadratas. Labai gerai jį prispauskite ir palikite visiškai ataušti. Galiausiai uždenkite folija ar plėvele ir palikite 12 val. kambario temperatūroje, kad stabilizuotųsi.
Supjaustykite sustingusią masę aštriu peiliu į 3×11 cm dydžio batonėlius.
Likusį šokoladą išlydykite. Merkite į jį batonėlius išilgai iki pusės ir dėliokite ant darbastalio, kad šokoladinis glajus sukietėtų.