Šiandien vardadienius švenčia:
Patarimai

Darželis ant palangės

Devyni prieskoniniai augalai, kuriuos galima užsiauginti ir be žemių – stiklinėje.

Yra žolelių, kurios mėnesių mėnesius gali sėkmingai augti gaudamos tik vandens. Iš jų dviguba nauda: ir kiaurus metus po ranka esantys švieži prieskoniai, ir galimybė be papildomų išlaidų pasidauginti labai reikalingų augalų.

Šįkart aptarsime nepilną dešimtį tokių žolelių, kurias pakanka tik įmerkti į vandenį, kad jos sėkmingai tęstų vegetaciją. Kodėl parinktos būtent šios? Nes jų įsišaknijimo procesas daugiau ar mažiau vienodas. Nurėžkite bet kurio iš netrukus aprašysimų augalų 10–15 cm stiebelį, nuo apatinės pusės nuskainiokite lapus, užtikrinkite jam indą su vandeniu – ir viskas.

Na, beveik viskas. Indus su savo prieskonių darželiu dar reikės sustatyti ant saulėčiausios palangės ir nepamiršti kas kelias dienas pakeisti vandenį.

Kai tik augalų šaknys išaugs iki poros centimetrų, galėsite persodinti juos į vazonėlius su tikra žeme, jeigu ketinate toliau juos auginti tradiciškai arba atėjus pavasariui perkelti į daržą. Bet galite ir palikti stiklinėse ar stiklainiuose su vandeniu ir gardinti jais patiekalus dar kurį laiką.

Čiobreliai

Mažyčiai jų lapeliai pasižymi galingu aromatu. Geriausias laikas šio daugiamečio augalo šaknijimui – nuo pavasario vidurio iki vasaros pradžios, kai čiobreliai intensyviai augina šviežius ūglius. Nupjaukite šakelę kiek žemiau bet kurio pumpuro ir pamerkite į vandenį. Maždaug po dviejų savaičių čiobreliai turėtų pradėti leisti šaknis.

Mėtos

Jeigu baiminatės, kad šios „okupantės“ užkariaus visą sodą, auginkite mėtas ant palangių. Juolab kad jos virtuvėje visada pravers. Ir pačios ne prieš bus pamirkti stiklainyje tiek laiko, kiek reikės.

Mėtų stiebai greitai išleidžia šaknis, kurios ilgą laiką gali misti vien vandeniu – tereikia, kad indai stovėtų ryškiai apšviestoje vietoje.

Įdomus faktas: kai kuriose pasaulio šalyse gyvuoja prietaras, jog mėtos lapelis piniginėje gali pagausinti jos turinį.

Raudonėliai

Privaloma vaistažolė bei prieskonis kiekvienoje virtuvėje, taigi ir kiekviename sode, kur augdami raudonėliai dar ir drugelius vilioja.

Turbūt pastebėjote, kad su metais raudonėliai sumedėja, todėl auginti vandenyje pjaukite tik jaunučius ūglius. Jų stiebai turi vis dar būti žali – tokie lengviau įsišaknys.

Beje, kad raudonėlių lapai išsaugotų kuo daugiau aromato, šalinkite visus žiedynus, kuriuos jie sukraus.

Mairūnai

Jų skonis toks pat stiprus, ryškus, kaip ir raudonėlių, tik kiek saldesnis. O ir patys augalai labiau „užsispyrę“: mairūnams įsišaknyti gali prireikti ir poros mėnesių. Taigi apsišarvuokite kantrybe ir nenuleiskite rankų.

Bazilikai

Tai vienas iš populiariausių prieskoninių augalų pasaulyje – vos vienas kitas baziliko lapelis gali paryškinti patiekalo skonį, ar tai būtų gaivos stiklinė, ar itališkos virtuvės šedevras.

Bazilikų ūgliai pjaunami vasaros pradžioje, kol augalai dar nežydi. Įmerkti vandenin, stiebai lengvai įsišaknija. Tik yra vienas svarbus „bet“: kad bazilikų lapeliai gausiau augtų, vis dėlto persodinkite juos į vazonėlius su žemėmis vos tik šaknys ištįs iki 5 cm.

Rozmarinai

Suteikiantys nepakartojamą prieskonį tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams, rozmarinai dar gali pasitarnauti ir kaip natūralus oro gaiviklis. Jų kvapas puikiai dera su citrinos ir vanilės aromatu.

Kaip ir raudonėlių, rozmarinų stiebai su amžiumi medėja. Taigi auginti vandenyje būtina pjauti kuo šviežesnius ūglius. Ir vis tiek šaknis šie augalai formuos lėčiau nei daugelis kitų prieskoninių žolelių. Jeigu norėsite pagreitinti procesą, pabandykite pirmiau pamirkyti ūglį kokio nors augimo stimuliatoriaus tirpale.

Įdomus faktas: rozmarinai turi daug vitamino B6, magnio, kalio, vario, ląstelienos, vitaminų A ir C, folio rūgšties, kalcio, geležies, mangano.

Šalavijai

Nesvarbu, kur juos paskui naudosite – virtuvėje ar vaistinėlėje, – pavasarį pasirinkite šviežiausius šalavijų ūglius, kad jiems būtų lengviau įsišaknyti vandenyje. Taip pat turėkite omenyje: tai augalas, greitai pradedantis pūti, todėl be galo svarbu reguliariai keisti vandenį ir stebėti, kad apatiniai lapeliai ne tik nemirktų, bet ir nesušlaptų.

Melisos

Puikiausias priedas raminamosioms arbatoms, melisos suteikia visiems gėrimams subtilų citrusinį aromatą. Teigiama, kad jos mažina stresą, padeda užmigti, lengvina sutrikusio virškinimo simptomus. Deja, visas šis gėris nėra lengvai pasiekiamas: melisų dauginimas vandenyje gali pareikalauti daug kantrybės. Kol pasirodys šaknys, lengvai praeis ir mėnuo. Tuomet leiskite joms ūgtelėti iki poros centimetrų ir geriau perkelkite ūglius į vazonėlius su žeme.

Levandos

Dievinamomis ne tik dėl aromato, bet ir dėl skonio, levandomis gardinami kepiniai, gėrimai, ledai. Nors jos puikiai tinka ir antriesiems patiekalams – ypač jei tie gaminami iš avienos.

Niekam ne paslaptis, kad levandos sunkiai užauga iš sėklų, taigi ir šaknytis jų ūgliai gali lėtokai. Dėl to juos taip pat rekomenduojama pirmiau pamirkyti augimo stimuliatoriaus tirpale ir tik tada merkti į vandenį. Procedūra paprasta, bet procesą paspartins.

Indus su prieskoninėmis žolelėmis laikykite ant saulėčiausios palangės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *